Lina na socialnih uricah (šolsko leto 2021/2022)

Prvič v šolo

Dolgo se nismo nič oglasili, saj smo bili, tudi zahvaljujoč vsem vam – donatorjem, zelo pridni. Poleg tega, da smo obiskovali številne, pretežno samoplačniške terapije, je Lina septembra 2021, postala “prvičk črvičk” ☺️

Ker ima Lina številne prilagoditve, ki jih najlažje izvajamo doma, smo se v njeno najvišje dobro, tako starša kot strokovnjaki, odločili, da bo v šolsko leto zakorakala kot t.i. ŠND-jevka. To pomeni, da se Lina šola na domu, ob pomoči čudovite specialne pedagoginje Irene Gabrovšek, ki je tako Lini kot staršema v velikansko oporo kadarkoli jo potrebujemo. Dejansko nam daje več kot dobi, saj je to delo sila slabo plačano.

Zahvala gre tudi Osnovni šoli dr. Mihajla Rostoharja Krško, v katero je Lina uradno vpisana, saj so na šoli izredno razumevajoči glede njenega stanja. Izredna zahvala gre tako srčni in razumevajoči ravnateljici šole,  ki ima velikanski posluh do nas staršev in otrok,  kot tudi ostalemu srčnemu kadru na te šoli.

Kot pravijo, je v slogi moč in Lina je tako v prvem šolskem letu 2021/2022 naredila resnično nekaj izjemnih prebojev, ki jih nismo niti pričakovali.

Lina s svojo specialno pedagoginjo (za ŠND) v ZOO ljubljana (zaključek šolskega leta 21/22.

Podporna terapija ŠND-ju

Kot mama sem že dolgo vedela, da želim Lino vpisati v t.i. socialne urice, saj so za otroke kot je Lina, zelo pomembne. Gre za terapijo, kjer hči razvija socialne in komunikacijske veščine, in sicer v skupini, kjer so trenutno 3 otroci in dve specialni rehabilitacijski pedagoginji.

No, to je samo ena od podpornih terapij, a je za nas sila pomembna.

Lina s sošolcem na skupini za razvijanje socialnih in komunikacijskih veščin.

Skupine za socialne in komunikacijske veščine

Področje “usvajanja socialnih veščin” je v Sloveniji trenutno zelo slabo razvito v smislu dodatne popoldanske dejavnosti, kamor bi mamice lahko usmerile svojega otroka po dodatno pomoč.

Ko sem pričela z brskanjem in poizvedovanjem kam vpisati Lino, sem dokaj hitro prišla do spoznanja, da bo to težje kot sem si mislila.

Moja vztrajnost je obrodila sadove in zelo smo hvaležni Zavodu to sem jaz, ki deluje pod okriljem dveh čudovitih in izredno nadarjenih specialnih rehabilitacijskih pedagoginj, dvojčic Nine in Ane Korošec, da je Lino sprejel v tedenske obravnave, ki se seveda pokrivajo iz donatorskega denarja.

Pred vrati Zavoda to sem jaz.

Prvi obiski Zavoda to sem jaz

Prvi obiski Zavoda to sem jaz so bili individualno pogojeni, namenjeni temu, da specialne rehabilitacijske pedagoginje Lino boljše spoznajo in se lažje opredelijo, katera od skupin za socialne veščine, bi bila zanjo najprimernejša in bi ji dala največ koristnega. 

Na individualnih uricah, kjer sem bila prisotna tudi jaz (mama), se je dogajalo polno zanimivega in zabavnega.

Nina K. je poskrbela, da smo se na prijeten način dodobra spoznali.

Obe sva radi prihajali, tako jaz (ki sem se od Nine veliko naučila) kot tudi Lina (ki se je z Nino takoj povezala in jo vzljubila).

Vključitev v skupino "socialnih veščin"

Po nekaj začetnih urah individualnih terapij, kjer sva bili ob Lini prisotni samo jaz ima specialna pedagoginja Nina, je bila Lina vključena v skupino dveh fantkov.

Tokrat mame ni bilo zraven.

Zelo lepo je sprejela oba svoja sošolca in tudi obe specialni pedagoginji. Vsako sredo se je tako z največjim veseljem odpeljala v Ljubljano, novim dogodivščinam naproti. 

Moje začetne “mama” skrbi, “kako bo … a bo kaj jokala?”, so se osvobajajoče razblinile.

Lina uživa na socialnih uricah.

Izredno bi pohvalila neverjetno prilagodljivost Zavoda to sem jaz, individualnim potrebam otroka. In pohvalila kvaliteto samega dela.

Lina je v marsičem zelo posebna in potrebuje neverjetno prilagodljivost prostorov in metod dela. Ima tudi senzore, vestibularne in proprioceptivne odklone (in drugo), za katere je tu res lepo poskrbljeno.

Nina in Ana Korošec s sodelavci so res izpolnili naša pričakovanja.

Zavod to sem jaz aktivno sodeluje s šolami in drugimi strokovnjaki, tudi v primeru, da se otrok šola doma, kot se naša Lina.

Za konec lahko rečem le, da se Lina že veseli novega šolskega leta 22/23, ko se z oktobrom zopet pričenja žur na socialnih uricah. 

Lina je poseben deklič, ki ima rada svoj mir, kamor se umakne, sploh med samim učnim procesom (zato ŠND), a rabi tudi druženje in ga z veseljem sprejme, ko ne poteka delo “ena na ena”.

P.S. In kot najpomembnejše … ob koncu leta je na socialnih uricah dobila svoje  čisto prvo spričevalo (poročilo). 🥰

Lina in milni mehurčki.