Linini napredki po terapijah

Predstavljajte si, da sedite kot družina v dnevnem prostoru in otrok kar naenkrat prične sestavljati puzzle, ki ga še včeraj in vsa leta nazaj niso niti zanimale, niti pritegnile, niti ni kazal interesa, da bi on tisto reč postavil v tisto odprtino kamor sodi  In potem PUF, čez noč obvladuje puzzle do 11 kosov brez zatikanja in težav 🤗 In potem se mama zraven napol smeji, napol joka, skače, ploska, vriska, teče po fotoaparat in slika, da Lina res začudeno pogleda, a je z mamico vse OK 🤩🤩 Mamica se zadnje čase nasploh veliko joče ob vsej slovenski dobrodelnosti, ob vseh Lininih napredkih in ob uvidu, koliko vas diha skupaj z nami  HVALA ❤

Če pomislim kje smo bili lanski začetek leta (januarja 2019) in kje smo danes v začetku leta 2020. Verjetno bo marsikomu nepredstavljivo, česa vse ni počela naša Linica pri svojih štirih letih, praktično so jo prehitevali otroci stari eno dobro leto. Ne znam vam povedati kaj kot mama doživaljam ob vseh teh napredkih po terapijah. Ni jih besed, ki bi opisale kar čuti moje srce  In prav zaradi vseh teh napredkov se še naprej tako zelo borimo z zbiranjem denarja in tako zelo molimo 🙏🙏, da nam uspe doseči cilnji znesek. Ni ga večjega darila mami, kot gledati otroka, kako končno pričenja USPEVATI, NAPREDOVATI, kako se po letih spanca končno prebuja . Božiček je bil tokrat res radodaren, leto 2019 pa eno najplodnejših za našo Lino s tem celotno družino (tudi zaradi vseh vas ).❤

Kratek pregled Lininih napredkov:
PREJ: Igrače je zgolj preizkušala z usti in odmetavala. Pospravljala za sabo jih ni. Spekter zanimanja za igrače/dejavnosti je bil zelo ozek. SEDAJ: Igrače pričenja uporabljati, jih ne odmetuje. Za seboj vedno bolj redno skuša pospravljati. Spekter zanimanj za igrače/dejavnosti se je zelo
razširil.

PREJ: Terapije so bile omejene zaradi ozkega zanimanja za dejavnosti, slabega očesnega kontakta, pomanjkanja koncentracije in pozornosti. SEDAJ: Na terapijah je mogoče z Lino narediti veliko več, saj se je spekter dejavnosti razširil, več je očesnega kontakta, več je koncentracije in pozornosti.

PREJ: Lina ne samo da ni bila verbalna, bila je več ali manj tihi otrok z zelo redkimi in kratko trajajočimi obdobji, ko je dejansko »čebljala« SEDAJ: Lina čeblja tekom celega dne, od trenutka, ko vstane, do trenutka, ko gre spat, poskuša tudi že izgovarjati določene besede npr. “a-ta”.

PREJ: Jesensko-zimsko obdobje je vedno prinašalo poslabšanje v vseh smislih. SEDAJ: Tokratni jesenko-zimski čas je opazno boljši, to pomeni, da sicer je opaziti poslabšanje, ni pa tako hudo in izrazito kot v preteklih letih.

PREJ: Redno ponujene barvice jo niso zanimale. SEDAJ: Lina uporablja barvice za tisto prvo »risanje« po papirju, naredila je tudi prelepo fresko na steni v spalnici 🙃🤫, ko je mamica ni imela nekaj minut na očeh👀.

PREJ: Lina ni uporabljala najbolj preprostih motoričnih igračk, ni kazala s prstom po knjigi. SEDAJ: Lina pričenja uporabljati motorične igrače, ima zelo rada knjige, kaže s prstom na sličice in zahteva, da poveš kaj je tisto, kar kaže.

PREJ: Daljši izleti in dogodki, kakršen je bi npr. lanski obisk Božička, niso bili izvedljivi. SEDAJ: Lahko se odpeljemo kam dlje, tudi dogodkov in srečanj se lahko pričenjamo udeleževati (bili smo na EKSANA božičkovem »žuru«, na obisku pri dobri vili Plačici Pomagalčici, na ogledu lučk v Prazničnem Celju).

PREJ: Prejšnja leta je novoletna smrečica in jaslice niso zanimali, daril skoraj ni pogledala. SEDAJ: Letos je po Linino pomagala pri okrasitvi smrečice, redno je preverjala če je še vse na mestu, občudovala lučke, najbolj pa se je razveselila jaslic, ki jih je tudi redno premikala. Še bolj se je razveselila daril, ki jih se celo sama odvijala in radovedno raziskovala vsebino le-teh.

PREJ: Živali jo niso prav dosti zanimale, ni imela želje po stiku z njimi, ni se jih dotikala (z izjemo kakega malega piščančka). SEDAJ: Opazuje živali, jih boža, tudi skuša povleči katero izmed njih za rep (a mama ne pusti 😊 ). Predvsem pa sta z njenim terapevtskim mucom Gizmom postala neločljivi par (vse počneta skupaj).

Skratka tedensko se nam pridružujejo novi napredki, ki tako zelo pobožajo mamino in atkovo ❤

Pošiljam pozdravček s soncem obsijanega Posavja 🙋‍