Prirez priraščenega jezika

Lina je stara osem let. Že ko je bila dojenček smo opažali, da se ni zmogla hraniti po steklenički (ni bilo ustreznega sesalnega refleksa, tudi oprijem z jezikom je bil slab), kar je kasneje dobilo ime »hipersenzibilnost ustne votline«. Mogoče smo bili pav zato premalo pozorni na njen močno priraščen jeziček.

Sicer pa gresta pogosto obe težavi skupaj z roko v roki.

Vir: Arhiv družine Šukelj (Lina na sprehodu v naravi).

Ugotavljanje morebitne priraščenosti

Lina ima težave z govorom. Ko jo človek posluša se zdi, da ji jeziček ne služi kot bi ji moral. Lansko leto, točneje proti kocu leta 2022, sva z logopedinjo ugotavljali, da je morebiti jeziček priraščen, sploh, ker nikakor ni želela posnemati pačenja z jezikom, jezika pravzaprav nikoli v svojih osmih letih ni kakorkoli pomolila iz svojih ust. 

Nihče od stroke ji ni zmogel pogledati v usta, ker to pusti samo meni, svoji MNRI terapevtki in pogojno svoji izbrani zobozdravnici. Zato sem za pomoč poprosila MNRI terapevtko, ker med drugim dobro obvladuje tudi to področje, da mi poda svoje mnenje, na moje sume priraščenosti. 

Seveda se je moj sum potrdil.

Vir: https://www.bcdentalcare.ca/services/tongue-tie-ankyloglossia/

Poseg v lokalni anesteziji

Navadno se takšni posegi pri marsikateremu od naših posebnežev zmorejo narediti zgolj v splošni narkozi, a jaz sem vztrajna mama in se ne dam kar tako. 

Lino smo pridno pripravljali na poseg pod zgolj lokalno anestezijo. Dan pred samim posegom je bila deležna tudi dvo-urne MNRI terapije, kjer ji je terapevtka delala v ustih, okrog ust in na dlaneh (ki so tesno povezane s senzoriko v ustni votlini).

Na dan posega sva starša Lini, po navodilih MNRI terapevtke, nudila anti-stres vaje.

In tako pripravljeni smo krenili na pot … na Bled.

Komaj sem pomirila svoj stres, da ga Lina ne bi zaznala. Včasih res težko izklopim svojo glavo, da si ne bi risala nepotrebnih scenarijev.

Na Bledu izvaja operacijske posege prireza jezika z laserjem holistična zobozdravnica. K njej hodijo na prireze otroci iz cele Slovenije. Tudi na dan Lininega posega jih ni manjkalo, bili smo “iz vseh vetrov” – od vsepovsod.

V čakalnici sem bila resnično v skrbeh ob misli, da Lina nikakor ne bo hotela odpreti ust oziroma, da jih ne bo držala dovolj časa odprtih, saj je bila najprej potrebna lokalna anestezija pod jezik, ki je precej neprijetna, nato pa še prirez z laserjem.

 

Vir: Arhiv družine Šukelj (Lina po terapiji z Brain Gym osmico).

Zdaj je šlo čisto zares

Po dolgem čakanju smo bili končno na vrsti in zdaj je šlo čisto zares.

Ko ji je zobozdravnica pogleda v usta, je tudi sama ugotovila močno priraščenost.

Nato smo, še danes menim, da se je zgodil čudež, dosegli, da je dobila kar dve injekciji lokalnega anestetika pod jeziček, in to obe naenkrat, brez vmesne pavze, kar je trajalo precej dlje kot sem si predstavljala, da bo, a je Lina, navkljub temu, da ji je bilo vidno neprijetno, držala usta cel čas odprta. Celi čas je gledala mene, ki sem ji sugerirala kaj in kako (ji vizualizirala, prigovarjala in jo mirila).

Ob takih dogodkih se zavem, kako zelo uspešno smo uspeli izgraditi varno navezanost, da Lina sedaj zaupa če ji rečem, da bo vse v redu, in da sledi prigovarjanju tudi, ko ji je neprijetno ali celo boleče.

Ko je lokalni anestetik prijel je zobozdravnica prinesla laser. Priznam, da mi ni zgledal lepo, že vonj je bil odbijajoče neprijeten, od njega se je rahlo kadilo. Spet smo šli vsi v akcijo, saj pri takih posegih vedno asistirava tudi starša.

Z malo negodovanja, ker občutek omrtvičene dlesni in jezika Lina še ni občutila in ga ni navajena, je zopet odprla usta. In se je začelo … prirez za prirezom. Pričakovala sem sicer en sam rez, a zaradi močne priraščenosti temu ni bilo tako. Priznam, da jih nisem štela, ker sem gledala direktno v njena usta in ob tem poleg Line mirila tudi sebe, a ko sedaj takole razmišljam za nazaj, so bili narejeni nekje 4 rezi.

POZOR: Vsi, ki ste morebiti občutljivi, video nazorno prikazuje prirez jezička.

Končno je poseg mimo

Prva reakcija po posegu je bilo kričanje in negodovanje, a je trajalo dobrih 10 minut. Z očetom sva bila zmenjena, da jo prime in odnese ven na zrak, sama sem počakala na navodila zobozdravnice po posegu.

Takoj po posegu (že v avtomobilu) smo začeli dajati homeopatsko Arniko, ki pospešuje celjenje in doma je že normalno jedla večerjo.

Dan po posegu je bilo, kot se ne bi zgodilo popolnoma nič, le vsake toliko nama je s prstom pokazala na jeziček, midva pa sva ji vedno znova povedala, da je bila včeraj na prirezu super odrasla punca.

Tudi v samem govoru je že zaznati znatno razliko.

Nekaj dni po posegu smo nadaljevali z MNRI terapijo, saj je to nujno potrebno. Vse mamice, ki smo tistega dne v čakalnici, z našimi otroci, čakale na prirez se zavedamo nujnosti podporne terapije pred in po samem prirezu, ene hodimo na MNRI terapijo, druge hodijo na kranio sakralno terapijo. 

Zakaj?

Obe terapiji imata namreč vpliv na možgane in na vzpostavitev pomembnih signalih povezav med jezikom in možgani.

Sam prirez jezika ne pomeni nič, če možgančke ne naučimo delovati spremembi primerno … če torej možgančkom ne damo signala, da je v ustih sedaj nekoliko drugačna situacija. Poleg tega so vaje za jeziček nujne, da ne pride do ponovnega prirasta.

V čakalnici smo imeli primer fantka, pri katerem je, zaradi napačno vodenega procesa pri prvem prirezu, prišlo do ponovne priraščenosti. Posledično je moral ubogi otrok ponovno na prirez, a tokrat s pomembno razliko, da so postopek izpeljali celostno, torej z vključevanjem podporne terapije pred in po prirezu jezika.

In kaj smo do danes opazili?

Veliko lepšo artikulacijo glasov (kar bo prispevalo tudi k govoru).

Vir: https://lekarna-mlaka.si/homeopatija/
Vir: https://www.gajin-vrt.com/product/calendula-globule-10-g/

Pomen mehanskega razgibavanja jezika po prirezu

Jezik je del prebavnega sistema, njegovo stanje pa pomembno vpliva, ureja in usklajuje številne funkcije, med drugim tudi govor, koordinacijo oči, požiranje in prebavljanje, zaščito pred bakterijami, senzorne dražljaje itd.

Kakor je majhen, je njegova sestava zelo kompleksna, sestavljena iz številnih mišic … je pravi mali mišični čudež.

Obrazni refleksi za jezik, torej povezave v povezavi z gibanjem jezika, se v možganih tvorijo med 18. in 23. tednom nosečnosti. Če prihaja do kakšnih koli pred-, med- ali popordnih odstopanj, MNRI vaje poskrbijo, da se otrok povrne v to obdobje in se mu ob pomoči ustreznih vaj, te reflekse (tako rekoč) integrira (vgradi).

Jezik, kot že rečeno, opravlja številne pomembne funkcije in če je kakorkoli disfunkcionalen, prihaja do težav.

Če je jezik dolga leta priraščen, je potrebno ob prirezu možgančke reprogramirati, saj se signalizacija po prirezu v odsotnosti » mehanskih vaj za jezik« ne spremeni, ostaja ista kot pred prirezom.

Nujno je potrebno, da po prirezu z jezikom izvajamo mehanske vaje, da se jezik postavi v pravilni položaj in se vzpostavi nova signalizacija z možgani. Jezik, ki je pred prirezom počival nekje spodaj na dnu zobovja, naj bi z vajami zavzel novo (pravilno) lego in sedaj počival na zgornjem robu spodnjega zobovja.  Sočasno pa si s tem procesom zagarantiramo, da ne bi prišlo do ponovnega prirasta.

Vir: Osebni arhiv družine Šukelj (MNRI).
Vir: Osebni arhiv družine Šukelj (MNRI).

Podporni terapiji pri prirezu jezika

Ko je govora o podporni terapiji, pri operacijskem posegu prireza jezika, se največkrat omenjata dve – MNRI terapija in kranio-sakralna terapija.

Tako MNRI terapija, o kateri sem že pisala, kot tudi kranio-sakralna terapija, sta primerni za izvajanje že od samega rojstva dalje, pa vse do smrti in se medsebojno dopolnjujeta. Z vključevanjem obeh otrok s težavami več kot profitira. Terapiji se torej ne izključujeta, ampak se z roko v roki dopolnjujeta, cilj vsake od njiju pa je popolnoma različen.

Kranio-sakralna terapija sprošča telo, lobanjo in fascijo (vezivna tkiva), torej vse, kar je ta jeziček zategnilo. Če vemo, da je jezik mišica, ki je povezana s celotno lobanjo in dejansko celo hrbtenico, nam je lahko jasno, da se posledice poznajo na celem telesu – od drže, hoje, ekstenzij, krčkov, polivanja (ker mišica zapiralka ne more bit lepo zaprta), govora itd. (na celotnem skeletu).

MNRI na drugi strani pomaga možganom usvojiti povezave, ki jih zaradi priraščenosti jezika poprej niso (z)mogli. Ljudje s priraščenimi jezički (dojenčki, malčki, odrasli – ni važno) imajo izzive s koordinacijo refleksov sesanja, požiranja in dihanja; imajo izzive s sesalnim refleksom (ki je eden od primarnih refleksov in vpliva na ogromno drugih refleksov); izzive s požiranjem in prebavo; izzive z govorom itd. Integracija refleksov jezička po samem prirezu je tako nujni del celotnega procesa posega, saj ustvari pravilno signalizacijo z možgani in ustrezno integrira (vgradi) primarne reflekse povezane s tem področjem.

Vir: Arhiv družine Šukelj (Lina na razvajanju po prirezu - masaža pri fizioterapevtki).

POZOR: Nasveti iz teksta temeljijo na osebnih izkušnjah naše družine in na izkušnjah Linine MNRI terapevtke s svojimi pacienti in nikakor niso nadomestilo za obisk pri vašem lečečem pediatru oziroma osebnem zdravniku.