Prvič v Sloveniji: Hiperbarična kisikova komora za male živali

Dobrodošli!

Z možem, najino Lino, psičko Elli in papagajem, ki sliši na ime Popaj, smo za vas obiskali pomembno slovensko inovacijo, veliko pridobitev za naše male dvo- in štiri-nožne puhaste, pernate, dlakaste, svilene in druge hišne živalske prijatelje … obiskali smo Hiperbarični center za male živali BIO2 Brežice

OSNOVNI PODATKI IN KONTAKTI:

 • Inovativni podjetnik in lastnik komore za male živali: Domen Kodrič (tudi lastnik hiperbarične kisikove komore za ljudi v Brežicah – Hiperbarični Center BIO2)
 • Lokacija: Gornji Lenart 69, 8253 Artiče (Brežice)  
 • Kontakt: 031- 823-455
 • Cena terapije: 50 eur / 1 uro terapije
 • Povprečno število potrebnih terapij glede na utečeno prakso: 5 do 10 terapij, čim bolj zgoščenih, torej po ena terapija na dan pet dni zapored, ali po dve terapiji na dan z obvezno vmesno pavzo.

Terapije se od živali do živali razlikujejo minimalno in sicer v tlaku.

Hiperbarična kisikova komora za male živali je popolnoma slovenski proizvod,  izpod rok lastnika Hiperbaričnega centra BIO2, Domna Kodriča.  

Krajšava za hiperbarično kisikovo terapijo je “HBOT” in izhaja iz angleške besede “Hyperbaric Oxygen Therapy”.

Arhiv družine Šukelj: Lastnik komore ob svoji inovaciji
Arhiv družine Šukelj: Lastnik komore ob svoji inovaciji

Komora za male živali je locirana na zelo dostopni lokaciji, tik ob regionalni cesti med Krškim in Brežicami in ponuja tako parkirišče kot tudi barsko postrežbo. Medtem, ko čakate, da vaš hišni ljubljenček konča s terapijo v hiperbarični komori, boste s strani prijazne gospe Marije Kodrič, mame lastnika komore, v njenem domačinom dobro poznanem in obiskanem baru “Santa Marija”, kjer je vzdušje vedno zelo toplo domače, deležni ne samo kavice, čaja ali soka, ampak tudi prijateljskih debat, ki jih nikoli ne zmanjka.

Arhiv družine Kodrič: pogled na lokacijo BIO2.
Arhiv družine Šukelj: na terasi bara "Santa Maria".

Moj ženski firbec (obisk komore za male živali)

Naj pričnem z besedami, da sem zelo hvaležna, da mi je uspelo med prvimi v Sloveniji spoznati novo Slovensko pridobitev, predvsem pa se seznaniti z njenimi pozitivnimi učinki. Gre za inovacijo, ki ni nova zgolj v Sloveniji, ampak med novejšimi v Evropi. Veterinarji jo kot primer dobre prakse že dolgo uporabljajo v Aziji in Ameriki, od koder jo je podjetnik Domen Kodrič pripeljal v Slovenijo, in sicer z veliko željo, da se uveljavi kot del dobre veterinarske prakse tudi pri nas, in da postanemo vodilni proizvajalci komor za male živali v Evropski Uniji in svetu nasploh.

Ni čudno, da me je premagal moj ženski firbec in sem se kmalu po odprtju povabila na ogled skupaj z možem, Lino in našimi živalskimi kompanjoni.

Arhiv družine Šukelj: na parkirišču pred komoro za male živali.

Zakaj se v slovenski veterini komora ne uporablja kot primer dobre prakse?

OPOZORILO: Gre za moje osebno mnenje, ki sem si ga izdelala na podlagi pogovora s podjetnikom Kodričem in na podlagi mojih raziskovanj. Upam, da se motim, in da uporaba kisika v veterinarske namene postane utečena praksa tudi v veterinarskih ambulantah (tako kot v tujini).

Moja prva misel, moje prvo vprašanje potem, ko sem se dodobra informirala o pozitivnih učinkih zdravljenja s kisikom je bila: “Zakaj se zdravljenje s kisikom v slovenski veterini ne uporablja kot podpora standardnim veterinarskim postopkom, sploh ob predpostavki, da ima številne znanstveno podprte pozitivne učinke na zdravljenje živali?” 

Resnično me čudi, da kaj takega pri nas ni obstajalo že prej, sploh na veterinarskih klinikah, saj smo Slovenci znani po tem, da se radi pohvalimo z napredki na področjih znanosti. Prednosti komore so namreč edinstvene:

 • pospešuje okrevanje po hujših posegih (v kolikor so te resnično potrebni);
 • preprečiti uspe številne invazivne posege v telo živali (številne komplicirane operativne posege);
 • cenovni prihranek zaradi nižjih cen v primerjavi z marsikatero veterinarsko storitvijo (saj se marsikdaj uspemo izogniti cenovno dragim veterinarskim storitvam, na primer operacijam križnih vezmi);
 • žival je odrešena pred mučnim obdobjem okrevanja, ki bi jih bila deležna po težjih oziroma po invazivnih posegih (na primer po težkih in zahtevnih operacijskih posegih). 

Komora je torej ne samo manj invaziven in čisto nič mučen “poseg” v žival, ampak tudi veliko bolj ekonomičen za lastnika. Nekje 5 do 10 zgoščenih terapij, ki so se že pokazale kot učinkovite pri razreševanju težav, ki bi sicer zahtevale drag operativni poseg z dragim pooperativnim okrevanjem, stane med 250 in 500 eur, medtem ko bi pri veterinarju odšteli vsaj slabega jurčka (če ne več) samo za zahtevnejšo operacijo, potem pa sta tu še rehabilitacija in medikamentacija. 

Samo sklepam lahko, da se veterinarjem z veliko verjetnostjo v svojih prostorih, z vidika zaslužka, komore ne splača imeti.

Dobro je, da smo lastniki tisti, ki smo opolnomočeni z znanjem o vseh možnostih zdravljenja, saj bomo tako za našo žival lažje izbrali terapijo zdravljenja, za katero bomo menili, da bo v najvišjo korist naše živali.

Moje osebno mnenje je, da ima komora edinstveno prednost v tem, da ne učinkuje zgolj na težavo, ki jo želimo pozdraviti (odpraviti), ampak ima sočasen, večplasten učinek  tudi  na številne druge telesne funkcije, ki se odvijajo v organizmu živali. Ko pride pes v komoro zaradi npr. križnih vezi, se poleg zdravijo tudi druge, nam očem skrite zadeve, saj kisik pod tlakom deluje na celotno telo in ne zgolj na poškodovano mesto.

Arhiv družine Šukelj: naša Elli v komori.

Živali primerne za zdravljenje v kisikovi komori

Komora je primerna za vse vrste malih hišnih ljubljenčkov:

 • pse,
 • mačke,
 • zajce,
 • morske prašičke,
 • hrčke,
 • činčile,
 • skakače in deguje,
 • ptice,
 • plazilce (kače, kuščarji itd.).

Komora je tako namenjena za vse male živali, ki  so po svoji velikosti znotraj velikosti dimenzij komore, načeloma – po dogovoru, tudi za manjše rejne in druge živali.

Foto: Hiperbarični center za male živali BIO2.

Živalce lahko s seboj v komoro vzamejo svojo odejico, igračo oziroma kost za glodanje (naravno ali vsaj preverljive sestave), kos oblačila, ki ima vonj po lastniku oziroma kletko, če gre na primer za hrčka ali ptico, da se zagotovi večja varnost za žival. S seboj v komoro lahko torej vzamejo na oko in/ali po sestavi preverljive predmete, v izogib, da ne pride do statike.

Lastnik Domen mi ob tem hiti razlagati, da običajno vse živali v njihovi komori zelo umirjene, da ležijo ali celo zaspijo. Do sedaj so imeli zgolj primer enega psa, ki se sprva nikakor ni zmogel pomiriti, kar pa je bilo z veliko verjetnostjo pogojeno pasemsko. Živali torej večinoma v komori ne izkazujejo vidnega neugodja preko panike, agresije, nemira, otožnosti ipd. 

Živali gredo glede na dosedanjo prakso v komoro z velikim veseljem in so v komori mirne. Slednje vsekakor lahko potrdim tudi sama, saj sem bila poleg, ko je imela terapijo psička mešanka, ki sliši na ime Tonka (njena zgodba bo s privolitvijo lastnice opisana v nadaljevanju).

Arhiv družine Šukelj: naša skobčevka Popaj v komori.
Arhiv družine Šukelj: naša skobčevka Popaj v komori.

O podjetju BIO2

BIO2 postaja svetovno priznani proizvajalec veterinarskih hiperbaričnih komor. Povpraševanje po komorah za male živali je v tujini veliko večje kot pri nas, prepoznavnost Slovenije, pa se z vidika kakovosti na področju komor za male živali, prav zaradi podjetniške žilice Domna Kodriča, hitro širi v svet . Podjetje BIO2 ima bogate izkušnje v hiperbarični industriji s stalnimi inovacijami in novimi idejami, spodbuja boljši razvoj, ustvarja napreden in prefinjen sistem za obdelavo kisika.

              Arhiv novinarke Tanje Jakše Gazvoda (Slovenske novice)

Prednosti terapije v hiperbarični kisikovi komori

Zdravljenje s hiperbaričnim kisikom je vrsta neinvazivne terapije, zahteva malo časa za pripravo, je popolnoma neboleča, sočasno pa učinkuje na števila zdravstvena stanja živali (o tem v nadaljevanju).  

Hiperbarična kisikova komora, ob primerni uporabi in predhodni izključitvi že obstoječih kontraindikacijskih stanj, skorajda nima kontraindikacij (neželenih stranskih učinkov), z izjemo prilagajanja na povišan tlak, ki ga tako ljudje kot živali, različno prenesemo. Ima pa terapija široko paleto koristi, ki jih prinaša tudi v veterini našim dlakavim, puhastim in pernatim prijateljem. Glavne ovire za marsikoga so torej zgolj stroški (ki so sicer še vedno veliko nižji od veterinarskih), dostopnost in pomanjkanje kliničnih veterinarskih preizkušanj, katera bi nadgradila trenutna klinična znanja v povezavi z učinki terapij v kisikovi komori na organizem pri živalih.

Med zdravljenjem ali po njem živali ne čutijo nobenega posebnega fizičnega občutka.

Foto: Hiperbarični center za male živali BIO2.

Čarovnija kisika pod tlakom, ki daje znanstveno preverjene zdravilne rezultate

Pacient (žival) v komori diha 100% kisik pri tlaku, ki je dva ali trikrat višji od zunanjega atmosferskega tlaka. To je edina terapija, ki je lahko v nekaterih primerih alternativa težjim veterinarskim posegom, torej pomaga pri zdravljenju zahtevnejših bolezni, težkih kliničnih ali kirurških težav, poleg tega pa ima poživitveni učinek na vsa telesna tkiva.

Hiperbarična terapija zagotavlja povečanje količine kisika v tkivih, v katerih je iz različnih razlogov prišlo do zmanjšanja ali celo prekinitve preskrbe s kisikom, kar je ključno za izboljšanje zdravstvenega stanja.

Pri zdravljenju je torej žival za nek določen čas, izpostavljena dihanju 100% medicinskega kisika, pod tlakom, ki varira med 1,5 do 3 ATA, odvisno od posamezne živali, starosti, bolezenskega stanja itd. Zdravljenje je torej individualno prilagojeno vsaki živali posebej.

Glede na akutnost zdravstvenega stanja se individualno določi časovna intenziteta zdravljenja – ali bo zdravljenje zelo strnjeno, v obliki dveh terapij dnevno z vmesno pavzo ali pa v obliki ene terapije dnevno, ki običajno traja eno uro in xy dni zaporedoma … slednje je najpogostejša praksa pri večini živali, ki pridejo na zdravljenje.

Hiperbarična terapija torej zagotavlja povečanje količine kisika v tkivih, v katerih je iz različnih razlogov prišlo do zmanjšanja ali celo prekinitve preskrbe s kisikom, kar je ključno za izboljšanje zdravstvenega stanja.

Arhiv BIO2: komora za male živali.

Povišana preskrba s kisikom ima ugodne protivnetne, imunomodulatorne, protimikrobne, angiogene (Angiogeneza je fiziološki proces rasti novih krvnih žil iz že obstoječih žil s tvorbo odrastkov in oddelitev) in barometrične učinke (večja koncentracija kisika v krvni plazmi, večji domet le tega) na naše telo obenem, ki skupaj prispevajo k neštetim možnostim klinične uporabe v veterinarski medicini.

V veterini se za zdravljenje s hiperbarično kisikovo komoro najpogosteje odločajo pri živalih s poškodovanimi tkivi, (odprtimi) ranami, opeklinami ali ozeblinami, različnimi nevrološkimi stanji živali, vnetji, avtoimunskimi motnjami, rakavimi obolenji itd.

Za obnovo pri poškodovanih tkivih se komora uporablja v primeru presadkov in zavihkov, opeklin in ozeblin, nekrotizirajočega fasciitisa (resna, hitro potekajoča okužba globokih mišičnih ovojnic), tudi v primeru poškodbe na kosti, hrustancu ali mišicah.  V veliki meri je zdravljenje povezano s povečano oksigenacijo (dodajanje kisika ali nasičenost z njim), perfuzijo (pretok s kisikom obogatene krvne plazme po telesu, do organov ali tkiv) in fagocitozo (celični proces, pri katerem tuje delce, ki so vdrli v telo in zelo majhne delce hrane, požrejo in razgradijo fagociti, zlasti makrofagi).

Kot pomoč pri nevroloških stanjih oziroma kot nevroprotektivna veterinarska raba, se kisikova komora uporablja ob poškodbah hrbtenjače, pri obvladovanju nevropatskih bolečin (bolečina, ki izvira iz okvare obkrajnega živčevja), regeneraciji perifernega živčevja (živčevje, ki se nahaja zunaj možganov in hrbtenjače) ter pri travmatskih (poškodbe tkiv oziroma organov) in vaskularnih poškodbah (poškodbe srca in ožilja).

Hiperbarična komora je odličen modulator (regulator) vnetij in imunskih funkcij, saj modulira, torej spreminja delovanje nevtrofilcev in makrofagov, kar ima neposreden vpliv tudi na tkivno hipoksijo oz. preskrbo tkiv s kisikom, jo povečuje in s tem zmanjšuje vnetja. Zato lahko s kisikovo komoro odlično obvladujemo vnetne črevesne bolezni, vnetna sklepna stanja (na primer revmatoidni in limski artritis), pankreatitis (akutno vnetje trebušne slinavke), alergijski rinitis (vnetje nosne sluznice) in druga podobna vnetja tkiv oziroma organov.

Kisik pod tlakom pomaga tudi pri neoplaziji – pri novih tvorbah (tumorjih), torej pri rasti rakavih celic, ki so lahko benigne ali maligne na način, da povečuje citostatični učinek nekaterih kemoterapevtikov in radioterapije.

Hiperbarična kisikova komora, ob primerni uporabi in predhodni izključitvi že obstoječih kontraindikacijskih stanj, skorajda nima kontraindikacij (neželenih stranskih učinkov), z izjemo prilagajanja na povišan tlak, ki ga tako ljudje kot živali, različno prenesemo. Ima pa terapija široko paleto koristi, ki jih prinaša tudi v veterini našim dlakavim, puhastim in pernatim prijateljem. Glavne ovire za marsikoga so torej zgolj stroški, dostopnosti in pomanjkanje kliničnih veterinarskih preizkušanj.

Foto: Hiperbarični center za male živali BIO2.

KOT ZANIMIVOST!

Za lažjo predstavo … običajno tako ljudje kot živali, ki živimo na morski gladini, dihamo  21% kisik pri tlaku 1 ATA, pri tem je nasičenost hemoglobina večja od 97%, kisika v plazmi pa je nekje 0,3 ml/dcl.

Z naraščanjem atmosferskega tlaka, narašča tudi koncentracija kisika v krvni plazmi. Ta koncentracija poskoči za petkrat samo z dodajanjem 100% kisika brez sprememb tlaka in poskoči za kar desetkrat, ko se dodaja 100% kisik pod tlakom 2 ATA. Povišanje tlaka na 3 ATA povzroči koncentracijo kisika v krvni plazmi (6 ml/dcl), ki zadosti celicam potrebe po kisiku brez souporabe kisika iz hemoglobina, kar je izrednega pomena pri izgubi krvi, kadar ni na voljo ustrezne krvi ali jo pacient celo odkloni.

Ker se kisik v plazmi, ki je pod tlakom, v plazmi bolje raztaplja, se lahko tudi bolje razprši po plazmi, njegov domet gre tako 4-krat dlje v mikrocirkulacijo kot kisik, ki ga sicer prenašajo rdeča krvna telesca, kar je izrednega pomena pri poškodovanem tkivu.

Raztapljanja kisika v krvni plazmi pri 21% kisiku (zrak) in 100% kisiku v odvisnosti od tlaka.

IZ MEDIJEV: Slovenske novice kot prve Sloveniji sporočile novico o komori za male živali.

Dostop do članka novinarke Slovenskih novic, ki se je prvič v komoro podala skupaj z našo Lino, gospe Tanje Jakše Gazvoda, je na voljo tudi online pod naslovom – “Ozdravili so Muleja, sedaj bodo še kužke”.

Arhiv BIO2: članek iz Slovenskih Novic

Posavski obzornik o novi pridobitvi Posavja

Posavski obzornik - iz domačih krajev: leto XXV, št. 19, četrtek 16. 9. 2021 (piše novinar P. Pavlovič)

Raba hiperbarične kisikove komore za male živeli v veterini

ZDRAVLJENJE S KISIKOM KOT ODLIČNA ALTERNATIVA ŠTEVILNIM VETERINARSKIM POSEGOM!

Hiperbarična kisikova komora je odlična terapija za hišne ljubljenčke, saj pospešuje proces celjenja in lahko odpravi celo potrebo po kirurških posegih.

Koristi hiperbarične komore v veterini:

 • (odprte) rane, opekline, ozebline, ogroženi presadki in zavihki ter oživljanje,
 • pljučna krvavitev,
 • kardiovaskularna hipotenzija (akutno povišan krvi tlak), srčni infarkt in reperfuzijski sindrom,
 • zastrupitev zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida in vdihavanje dima,
 • osteomielitis (gnojna vnetja sklepov in kosti),
 • anaerobne okužbe,
 • intrakranialni trebušni abscesi (abces oz. ognojek jeter, želodca, žolčnika, vranice itd.),
 • sinusitis in alergije,
 • naglušnost in slepota,
 • infekcije, vnetja in podpora po operacijah,
 • povečevanje učinkovanja antibiotičnih in drugih terapij.

Uporaba hiperbarične kisikove komore je priporočljiva tako za bolne kot za zdrave živali – kot preventiva, da se prepreči razne bolezni in izboljšala splošno počutje pri živali, saj kisik ugodno vpliva na celoten organizem.

Arhiv družine Šukelj: naša psička Elli v komori

Večina vas, ki sledite zdravljenju naše Line verjetno veste, kako rada govorim o matičnih celicah, saj so nam spremenile kvaliteto življenja na boljše. Zato mi je v izredno zadovoljstvo, da je to sedaj ponujeno tudi živalim in kar pri nas v Sloveniji. 

Hiperbarična kisikova komora namreč pomaga pri nastajanju in multipliciranju matičnih celic. Na ta način pomaga obnoviti poškodovana ali celo odmrla tkiva. Pomaga obnoviti tudi poškodbe na površinsko največjem organu – na koži, ki na primer nastanejo po poškodbi tkiv zaradi opeklin ali ozeblin. 

Hiperbarična komora je močan način za spodbujanje kostnega mozga, da proizvede več matičnih celic. Te celice nato krožijo v krvnem obtoku in končajo na različnih mestih, kjer so potrebne.

Zanimiv razvoj kliničnih raziskav je pokazal, da je hiperbarična kisikova terapija močan stimulator nevrogeneze (novih možganskih celic), zlasti po poškodbah možganov ali motnjah gibanja. Vsa druga tkiva in organi imajo lahko korist od tega procesa, vse do kosti (osteogeneza – nova tvorba kosti)!

Drugi zanimiv razvoj je na področju regenerativne medicine, kjer se hiperbarična kisikova terapija uspešno uporablja v kombinaciji s postopki presaditve matičnih celic. Hiperbarična komora tako pred postopkom pomaga povečati število izvornih celic, pridelanih pred postopkom, kot tudi spodbujati in pospeševati postopke rasti po sami presaditvi.

Foto BIO2: Hiperbarična kisikova terapija povzroči 8 -kratno povečanje proizvodnje matičnih celic

Kisik - protivneten, protimikroben, angiogen, imunomodularen

Povišana preskrba s kisikom ima ugodne protivnetne, imunomodulatorne, protimikrobne, angiogene (proces rasti novih krvnih žil iz že obstoječih) in barometrične učinke (večja koncentracija kisika v krvni plazmi, večji domet le tega) na naše telo obenem, ki skupaj prispevajo k neštetim možnostim klinične uporabe v veterinarski medicini.

V veterini se za zdravljenje s hiperbarično kisikovo komoro tako najpogosteje odločajo pri živalih s poškodovanimi tkivi, (odprtimi) ranami, opeklinami ali ozeblinami, različnimi nevrološkimi stanji živali, vnetji, avtoimunskimi motnjami, rakavimi obolenji itd.

Za obnovo pri poškodovanih tkivih se komora uporablja v primeru presadkov in zavihkov, opeklin in ozeblin, nekrotizirajočega fasciitisa (resna, hitro potekajoča okužba globokih mišičnih ovojnic), tudi v primeru poškodbe na kosti, hrustancu ali mišicah.  V veliki meri je zdravljenje povezano s povečano oksigenacijo (dodajanje kisika ali nasičenost z njim), perfuzijo (pretok s kisikom obogatene krvne plazme po telesu, do vseh organov ali tkiv) in fagocitozo (celični proces, pri katerem tuje delce, ki so vdrli v telo in zelo majhne delce hrane, požrejo in razgradijo fagociti, zlasti makrofagi).

Kot pomoč pri nevroloških stanjih oziroma kot nevroprotektivna veterinarska raba, se kisikova komora uporablja ob poškodbah hrbtenjače, pri obvladovanju nevropatskih bolečin (bolečina, ki izvira iz okvare obkrajnega živčevja), regeneraciji perifernega živčevja (živčevje, ki se nahaja zunaj možganov in hrbtenjače) ter pri travmatskih (poškodbe tkiv oziroma organov) in vaskularnih poškodbah (poškodbe srca in ožilja).

Hiperbarična komora je odličen modulator (regulator) vnetij in imunskih funkcij, saj modulira, torej spreminja delovanje nevtrofilcev in makrofagov, kar ima neposreden vpliv tudi na tkivno hipoksijo oz. preskrbo tkiv s kisikom, jo povečuje in s tem zmanajšuje vnetja. Zato lahko s kisikovo komoro odlično obvladujemo vnetne črevesne bolezni, vnetna sklepna stanja (na primer revmatoidni in lymski artritis), pankreatitis (akutno vnetje trebušne slinavke), alergijski rinitis (vnetje nosne sluznice) in druga podobna vnetja tkiv oziroma organov.

Kisik pod tlakom pomaga tudi pri neoplaziji – pri novih tvorbah (tumorjih), torej pri rasti rakavih celic, tako benignih kot tudi malignih na način, da povečuje citostatični učinek nekaterih kemoterapevtikov in radioterapije.

Hiperbarična kisikova komora, ob primerni uporabi in predhodni izključitvi že obstoječih kontraindikacijskih stanj, skorajda nima kontraindikacij (neželenih stranskih učinkov), z izjemo prilagajanja na povišan tlak, ki ga tako ljudje kot živali, različno prenesemo. Ima pa terapija široko paleto koristi, ki jih prinaša z uporabo v veterini našim dlakavim, puhastim in pernatim prijateljem. Glavne ovire za marsikoga so torej zgolj stroški (ki pa so v primerjavi z operativnimi in podobnimi posegi še vedno nizki), dostopnosti in pomanjkanje kliničnih veterinarskih preizkušanj, ki bi dosedanje znanstvene raziskave še razširila. 

Karakteristike BIO2 komore za male živali: načrtovalni tlak: 3,5 ATA / preskusni tlak: 4,6, ATA / medij: 100% medicinski kisik / premer: 890 mm / globina: 1600 mm / prostornina: 880 L / število oken: 2 kosa / načrtovana temperatura: 5 do 50°C / hitrost ventilatorja: 0 do 380 Ipm

Primeri dobre prakse v BIO2 za male živali

1. Primer

PSIČKA TONKA (starost 5 let)

Simpatično malo Tonko in njeno prijazno lastnico sem imela priliko spoznati osebno, saj se je ob našem prihodu Tonka ravno kopala v zdravilnem kisiku 

Diagnoza ob prihodu: poškodba križnih vezi.

Predvideni poseg pri veterinarju: operativni poseg.

Število terapij v komori: 10 terapij.

Stanje po terapijah v hiperbarični kisikovi komori: Poseg pri veterinarju po zdravljenju s kisikom odpovedan.

Besede lastnice: “Tonka je veliko bolje. Zdaj redko zašepa in tudi, ko ji nogico masiram je več ne odmakne in ne zajoka. Pazim sicer, da ne preskakuje razne škarpe in tudi z dolgimi sprehodi je ne izčrpavam. Enostavno jo pazim kolikor je mogoče. Zaenkrat operacija ne bo potrebna, če bi se poslabšalo, bo morala biti operirana, a kakor zdaj kaže, ji gre na boljše.”

Foto BIO2: Tonka v komori.
Foto lastnice M. V. Jakubek: psička Tonka.
Mnenje lastnice ga. M. V. Jakubek za FB stran BIO2.

2. Primer

PUDELJ (starost 11 let) 

Diagnoza ob prihodu: Hernia diska (ob prihodu ni zmogel hoditi, kar je razvidno iz videa spodaj). Zaradi prejemanja velikega števila protibolečinskih tablet je imel težave z jetri in želodcem, težko je odvajal blato, trpel je za diarejo. Mnenje veterinarja je bilo, da se psa uspava.

Število terapij v komori: 5 terapij.

Stanje po terapijah v hiperbarični kisikovi komori: Po terapijah je pudelj zmogel hoditi brez težav (razvidno iz videa spodaj). Poleg tega ni več kazal znakov težav z jetri in želodcem in prav tako je z lahkoto odvajal blato, ki je bilo za razliko od prej pravilno formirano (diareja je izginila).

3. Primer

BELI VIŠAVSKI TERIER (starost 7 let)

Diagnoza: Kronična vnetna črevesna bolezen (pes na zdravilih), prav tako težave z napihnjenostjo in razdražljivim vedenjem.

Število prejetih terapij: 4 terapije.

Stanje po terapijah v hiperbarični kisikovi komori: Po zgolj 2 terapijah se je zmanjšala frekvenca terapij, psička ni bila več tako napihnjena in tudi razdražljivost se je umirila. Po vseh terapijah so se lastniki odločili, da psička ne bo več prejemala zdravil.

4. Primer

VIŽLA (starost 6 let)

Diagnoza: alergija neznanega izvora, ki se je kazala z odpadanjem dlake.

Število prejetih terapij: 4 terapije.

Stanje po terapijah v hiperbarični kisikovi komori: alergija izvenela, psica ni več kazala znakov odpadanja dlake.

Arhiv družine Šukelj: psička Elli (slika je simbolična in ni vezana na primere zgoraj).

5. Zgodba

PES MEŠANEC – srednje velikosti (starost 5 let)

Diagnoza: Težave z želodcem – pogosto bruhanje, splošno slabo počutje.

Število prejetih terapij: 4 terapije po 75 minut.

Stanje po terapijah v hiperbarični kisikovi komori: težave so v popolnost izvenele.

6. Zgodba

NEMŠKI OVČAR (starost 9 let)

Diagnoza: Sklepni artritis – težave pri gibanju, manično lizanje obolelega sklepa.

Število prejetih terapij: 8 terapij.

Stanje po terapijah v hiperbarični kisikovi komori: Po terapijah prišlo do vidnega izboljšanja – pes je lažje hodil, bil je bolj vesel in razigran.

Arhiv družine Šukelj: skobčevka Popaj (slika je simbolična in ni vezana na primere zgoraj).

7. Primer

DOMAČA MAČKA (odrasla, starost neznana) 

Diagnoza: Bolezen sečil – težave z uriniranjem vsepovsod, manično lizanje obolelega mesta. Predpisana tudi sočasna antibiotična terapija.  

V obrazložitev: Kisikova komora pospešuje delovanje antibiotikov.

Število prejetih terapij: 6 terapij.

Stanje po terapijah v hiperbarični kisikovi komori: uriniranje in lizanje sta se močno zmanjšala.

8. Primer

PSICA ZLATA PRINAŠALKA (starost 7 let)

Diagnoza: Izpuščaji, odpadanje dlake.

Število prejetih terapij:  3 terapije.

Stanje po terapijah v hiperbarični kisikovi komori: Izpuščaji so izginili, odpadanje dlake se je vidno zmanjšalo.

9. Primer

PES MEŠANEC  Z BELGIJSKIM OVČARJEM (starost 9 let)

Diagnoza: Bakterijsko vnetje prostate.

Pes je bil v komori tretiran nekaj dni po končani antibiotični terapiji.

Število prejetih terapij: 5 terapij.

Stanje po terapijah v hiperbarični kisikovi komori: težave so v popolnost izvenele.

Arhiv BIO2 (slika je simbolična in ni vezana na primere zgoraj).

Primeri dobre prakse poznani iz sveta
(vzeto s FB-strani "Hiperbarični center za male živali BIO2")

POMEMBNO OPOZORILO: Nekatere slike v nadaljevanju so zelo nazorne, niso primerne za občutljive ljudi!!!!

1. Primer odprte rane pri psički mešanki

3-letna psička mešane pasme je imela hudo rano na levi zadnji nogi. Po čiščenju rane in odstranitvi poškodovanega tkiva, so psički uvedli terapijo s kisikovo komoro, in sicer pri tlaku 2.5 ATA za 1 uro dvakrat na dan 3 dni zapored, nato pa zdravljenje pri tlaku 2 ATA, 45 minut dvakrat na dan za 2 dni, nato so terapijo zmanjševali. Končni rezultat je bila hitra migracija zdravega granulacijskega tkiva ter rast nove kože in dlake.

Foto BIO2.

2. Primer zastrupitve zaradi ugriza klopotače

V 36-urah je oteklina zaradi ugriza izvenela. Uporabljena je bila kombinacija zdravljenja s protistrupom, hiperbarično kisikovo komoro in intravenoznim dodajanjem veterinarskih medikamentov.

Foto BIO2.
3. Primer jazbečarja (sliki A in B)
(A) Pet-letna samica jazbečarja se je 2-leti borila z neozdravljivim osteomielitisom in celulitisom. Vsaka terapija s hiperbaričnim kisikom je trajala 90 minut (vključno s kompresijo in dekompresijo) pri 2,0 ATA. (😎 Po kirurškem posegu in 15ih hiperbaričnih terapijah so se robovi robov premaknili navznoter, opazili so celjenje tkiv in bolnik nima vnetja ter bolečine.
 
4. Primer labradorca (sliki C in D)
(C) 2-letni samček labradorca, ki je imel zaradi reakcije pika popolnoma zaprte dihalne poti. (D) Po traheostomiji in enkratnem 1-urnem zdravljenju s hiperbarično kisikovo terapijo pri 2,0 ATA so bolnikove dihalne poti odprle, vnetje in oteklina pa sta se zmanjšala.
 
5. Primer nemškega boksarja (sliki E in F)
(E) Pri 6-letnem moškem kastriranem boksarju, ki je okreval po kirurškem odstranjevanju nekrotičnega tkiva trebušne slinavke, se je zaradi alergijske reakcije na transfuzijo sveže zamrznjene plazme pojavil edem. Namesto steroidov je 1 uro prejemal samo HBOT terapijo pri 2 ATA (F) Po 1 uri hiperbarični terapiji se je oteklina takoj vidno zmanjšala. Rezultat je bil obrat alergijske reakcije.
Foto BIO2.

6. Primer ishemije pri miški

Učinki hiperbarične kisikove terapije (HBO) na mišice (A-C) in pretok krvi (D-E). Zadnje noge so bile fotografirane brez anestezije 2 tedna po indukciji ishemije v levi zadnji okončini (L). 

Foto BIO2.

7. Primer plinske gangrene pri psih

Plinska gangrena je hudo nekrotizirajoče vnetje, ki ga povzročajo anaerobne bakterije. 

Ob gangreni je preživetje psov najvišje prav ob kombinaciji zdravljenja z operativnim posegom, antibiotično terapijo in aplikacijo kisika v komori.

Možnosti za preživetje psa z gangreno, pri različnih pristopih zdravljenja:

 • pri zgolj operaciji: 0% preživetje;
 • pri zgolj uporabi kisikove terapije: 0% preživetje;
 • ob kombinaciji operacije in antibiotične terapije oziroma zgolj antibiotične terapije: 50% preživetje;
 • ob kombinaciji operacije, antibiotične terapije in kisikove terapije: 95% preživetje.

Pri souporabi kisikove terapije so torej možnosti za preživetje psa kar 95-odstotone.

Foto BIO2.

Pozorno preberi!

POMEMBNO: Prispevek je nastal na podlagi lastnih izkušenj in raziskovanj, ob pomoči lastnika Hiperbaričnega centra za male živali BIO2. Svetujem, da se pred odločitvijo za terapijo predhodno posvetujete z vašim izbranim veterinarjem.  

VIRI