Zdravilni učinki hiperbarične kisikove komore za otroke s posebnimi potrebami

Lina že od leta 2019 redno obiskuje terapije v hiperbarični kisikovi komori, v zadnjem letu vsaj trikrat tedensko, in sicer v Hiperbaričnem centru BIO2 v Brežicah, ki ga vodi usposobljen terapevt Domen Kodrič. 

Terapije s kisikom ji pomagajo pri težavah s katerimi se sooča in dotikajo področji spektro-avtistične motnje, razvojnega zaostanka, govorne motnje, suma na cerebralno paralizo ter sočasno podpirajo njen imunski sistem in druga zdravstvena stanja, ki se pri  Lini dotikajo črevesnih težav, prebave, apetita itd.

Pri terapiji v hiperbarični kisikovi komori gre za aplikacijo 100% medicinskega kisika pod povišanim tlakom. Najlažje si to predstavljamo s simulacijo potopa pod morsko gladino. Prav zato se pri Lini pogosto hecam, da gre na izlet s podmornico, kjer se bo kopala v 100% kisiku, medtem pa uživala ob risanki in drugih vragolijah. Komora namreč omogoča marsikaj, tudi sistem analogne komunikacije z zunanjimi (torej osebami zunaj komore) in spremstvo starša, ki je do petega leta in pri prvih terapijah ne samo zaželen, ampak nujen del pri izvajanju terapije. In kar je najpomembnejše, komora ima dvojni varnostni sistem, torej lahko med potopom brezskrbno uživamo in smo popolnoma varni. 

Kisik, tlak in temperatura

Višji kot je tlak, več kisika se raztopi v krvni plazmi, s tem je omogočeno, da se kisik uspešno transportira v poškodovana tkiva. Poškodovana tkiva namreč potrebujejo več kisika, da celice sploh lahko preživijo.

Ljudje že po svoji naravi dihamo preplitvo, torej že v naravnih razmerah naše telo in tkiva v njem niso enakomerno preskrbljena s kisikom, kaj šele, ko pride do poškodb, kakršne je na primer ob rojstvu utrpela Lina (sem sodi še marsikaj – travme, okrevanja po kapi itd.). Posledično se nekateri poslužujejo usmerjenih dihalnih vaj, kar zadeve sicer zelo izboljša, a ne na način, kot to zmore komora, kjer je kisik pod tlakom, ki poskrbi, da res prav vsaka telesna celica prejme zadostno količino kisika, da se tkiva lahko uspešno obnavljajo, celice uspešno regenerirajo, torej naš organizem uspešno zdravi. 

Kisik pod tlakom deluje na podobni bazi kot male tovarne energije v naših celica, ki se imenujejo mitohondriji – je za nas pomembna “tovarna”, ki nas oskrbuje z energijo.

V atmosferskih pogojih, kjer je tlak v ozračju 1 bar, vsebnost kisika pa 21%, je v krvni plazmi 0,32% kisika.

Temperatura v komori se nenehno spreminja, potrebno regulirati oziroma prilagajati spremembam v komori, ki se pojavljajo zaradi kompresije (dviga tlaka na račun “potopa”), izopresije (stalnega tlaka oz. “vzdrževanja stanja pod gladino”) in dekompresije (zniževanje tlaka ob vračanju iz “potopa”).

Ko je vsebnost kisika 100% in tlak znaša 1 bar se v krvni plazmi raztopi 2,09 volumskega odstotka kisika. Z višanjem tlaka se tako lahko v krvni plazmi raztopi kar do 20% kisika, kar pravzaprav ne omogoča nobena trenutno poznana terapevtska metoda, z izjemo hiperbarične kisikove komore. Ob tem je potrebno poudariti, da se protokoli dovajanja tlaka razlikujejo glede na starost (otrok, odrasel) in tudi glede na zdravstveno situacijo s katero se pacient sooča. Previsok tlak namreč lahko povzroči prav nasprotno od zdravljenja oziroma detoksa, s katerim se sicer ponaša terapija v hiperbarični kisikovi komori … lahko povzroči toksični šok.

Slika vzeta s spleta
Slika vzeta s spleta

Varnost terapije

Terapije v hiperbarični kisikovi komori, so pod budnim očesom usposobljenega terapevta in ob predhodno opravljenim zdravniškim pregledom, 100% varne, brez tveganj in kontraindikacij. Terapevt protokole individualno prilagaja posamezniku, tudi po posvetu z doktorjem in je celoten čas ne samo na komunikacijski liniji s pacientom, ampak tudi sedi poleg komore, spremlja potek terapije, tako da lahko v vsakem trenutku ustrezno ukrepa

Kot mama vidim številne prednosti hiperbarične kisikove komore v BIO2 centru v Brežicah. Vsekakor prednjači dejstvo,  da gre za trdo komoro, ki ima za skozi moje mama oči tri pomembni prednosti: 

 • Lažji vstop v samo komoro, kar je primerno tudi za težje gibalno ovirane in nepokretne otroke in odrasle osebe.
 • Celotna komora je iz akrila, kar pomeni da je popolnoma odprtega tipa in se vse vidi iz tako iz komore, kot tudi v komoro.
 • Ni potrebe po uporabe maske, saj je celotna prostornina komore sama po sebi pod100% medicinskim kisik, ki se v komoro dovaja iz zunanje plisnke postaje, kar pomeni, da uporabnik prejema kisik na več načinov – z dihanjem in skozi pore, skozi kožo.
Starostne ovire za vstop v hiperbarično kisikovo komoro praktično ni. V Hiperbaričnem centru BIO2 je bil je najmlajši obravnavan otrok star slabo leto dni. Pri tem je potrebno parametre hiperbarične komore in čas same terapije višati počasi in postopoma.
Arhiv družine Šukelj
Arhiv družine Šukelj

Koristi, ki jih prinašajo terapije v hiperbarični kisikovi komori

Terapija v hiperbarični kisikovi komori ima na mednarodni ravni številne akademsko priznane rezultate na določena zdravstvena stanja, ki jih je kar 14, mnoga med njimi pa so še v procesu preizkušanja, vendar že dajejo pozitivne rezultate, tako v praksi, kot na nivoju akademskih raziskav. Med njimi sta tudi nevrološki stanji avtizem in cerebralna paraliza. Prav zato se terapija že dlje časa zelo uspešno uporablja tudi v primerih nevrološko, gastroenterološko in drugače poškodovanih otrok, pri čemer so opazni številni dobri rezultati. Tudi v akademskih člankih je že moč zaslediti popolnoma enake informacije, torej pozitivne rezultate, brez kontraindikacij, kar z veliko verjetnostjo tudi v akademskih vodah govori vedno bolj v prid uporabi omenjene terapije za nevrološko poškodovane otroke in prebivalstvo nasploh.

Arhiv družine Šukelj

Komora kor pomembna predpriprava in podporna terapija aplikaciji z matičnimi celicami

Lina je komoro v prvi vrsti pričela obiskovati kot podporno terapijo matičnim celicam, in sicer po priporočilu njenega doktorja – specialista za nevrologijo na ukrajinski kliniki za matične celice, ki vedno po aplikaciji matičnih celic priporoči vsaj 40 čim bolj strnjenih terapij v hiperbarični kisikovi komori.

Ob tem gre poudariti, da je 40 terapij minimalno priporočilo, saj terapij v komori, pri otroku, kakršna je Lina (njena zgodba tu), ni nikoli preveč. Seveda je pri podpori drugim terapijam, v Lininim primeru terapijam z matičnimi celicami, sama predprirava na aplikacijo matičnih celic enako pomembna, kot tudi podpora po aplikaciji, zato pri Lini prakticiramo redne obiske vsaj 7 do 10 dni pred odhodom na matične celice v Ukrajino in redne terapije v komori po sami terapiji z matičnimi celicami, torej po vrnitvi iz Ukrajine. 

Zelo smo hvaležni, da terapije nemoteno potekajo tudi v času epidemije, po dogovoru celo v času sobote in praznikov, saj je komora odličen način tako preventive pred virusom covid-19 kot tudi kurative za tiste, ki zbolijo in se soočajo s težjimi poteki virusa. Tudi slovenski UKC razpolaga s hiperbarično kisikovo komoro, žal kot mama opažam, da se je ne uporablja po priporočilih tujine, zaradi česar so številni, ki si ne morejo plačati samoplačniških terapij v komori, prikrajšani za to sodobno in zelo učinkovito metodo zdravljenja.

Hiperbarična kisikova komora torej podpira tudi številne druge terapije, v Lininem primeru so to terapije z matičnimi celicami, saj se celice tako obogatijo s kisikom, kar nenazadnje ne samo, da vpliva na celično razmnoževanje, ampak tudi drastično poveča sposobnost matičnih celic pri multipliciranju. 

Komora na kliniki EmCell v Ukrajini
Komora na kliniki EmCell v Ukrajini

Dobrobiti terapije pri otrocih s posebnimi potrebami

Zelo pomembne in večkrat opazne indikacije terapije s hiperbarično kisikovo komoro na otroke kakršna je naša Lina, ki ima, če povzamemo na kratko, simptome spektroavtistične motnje, razvojni zaostanek, duševno motnjo, slabši imunski sistem, sum na cerebralno paralizo itd.,  so (če naštejem samo nekatere):

 • izboljšan očesni kontakt,
 • izboljšane govorne sposobnosti,
 • izboljšano splošno vedenjsko stanje, manj je napadov jeze in agresije,
 • izboljšana motorika,
 • večje zavedanje okolja,
 • več energije ob sočasni večji umirjenosti uma in telesa,
 • pozitiven vpliv na hranjenje in apetit,
 • pozitiven vpliv na gastrointestinalne težave itd.
Leta 2006 je v raziskavi na univerzi v Virginiji 18 otrok z avtizmom prestalo 40 enournih terapij v hiperbarični kisikovi komori. Raziskovalci so opazili, da so po terapijah imeli otroci veliko več energije, so se več sporazumevali, bili bolj motivirani, lažje so govorili, se bolj zavedali okolice ter bili na splošno bolj zdravi.

Raziskave

Leta 2006 je v raziskavi na univerzi v Virginiji 18 otrok z avtizmom prestalo 40 enournih terapij v hiperbarični kisikovi komori. Raziskovalci so opazili, da so po terapijah imeli otroci veliko več energije, so se več sporazumevali, bili bolj motivirani, lažje so govorili, se bolj zavedali okolice ter bili na splošno bolj zdravi.


Študija, ki so jo istega leta objavili v reviji Family Practice News, je vključevala udeležence s kroničnimi možganskimi poškodbami, večina jih je imela cerebralno paralizo, njihova povprečna starost pa je bila 4,5 leta. Vsakodnevno življenje, družabnost, sporazumevanje in motorične sposobnosti so se močno izboljšale pri 21 otrocih, ki so hodili na hiperbarično kisikovo terapijo, v primerjavi z 21 otroki, ki so dobivali le standardno zdravljenje.

Raziskava na univerzi Cornell je vključevala 26 otrok s cerebralno paralizo, ki so 40-krat v hiperbarični kisikovi komori preživeli po eno uro. Izsledki so pokazali, da so se jim precej izboljšale motorične sposobnosti, postali so bolj pozorni, izboljšale so se jim govorne spretnosti in več so se igrali.

Linine koristi pri terapiji s hiperbarično kisikovo komoro

Lina s terapijo v hiperbarični kisikovi komori uspešno rešuje številna zdravstvena stanja od nevroloških, gastroenteroloških, imunoloških itd.

Kisik pod tlakom ima namreč velik vpliv na nevrone, na poškodovana možganska tkiva in poškodovane možganske centre, saj zvišuje raven kisika v možganskih tkivih, s tem pospeši regeneracijo nevronov, pospešuje celjenje poškodovanih tkiv, pospeši nadomeščanje odsluženih ali poškodovanih nevralnih celic z novimi, izboljša pretok oziroma prekrvavitev v možganih, zmanjšuje vnetja in otekline itd.

V gastrointestinalnem traktu zmanjšuje vnetja, zatira anaerobne bakterije, preprečuje občutek napihnjenosti, povečuje absorbcijo hranil, povečuje apetit itd. 

P.S. Preverjeno lahko povem, da sem, ko sem bila še spremljevalka Line v komori, postala tekom terapije v komori neizmerno lačna, in sem morala po obisku zaužiti nek obrok hrane. 

Kar je za nas zelo pomembno, sploh v času kovida, pa je tudi pozitiven vpliv komore na imunski sistem, saj terapija preko različnih mehanizmov zvišuje Linino imunost. Terapija namreč zmanjšuje vnetja in anaerobne procese v telesu, spodbuja neoangenozo, torej nastajanje novih krvnih žil, izboljšuje proizvodnjo kalogena in kot zelo pomembno – spodbuja razstrupljanja organizma.

Arhiv družine Šukelj

Knjiga The Oxygen Revolution by dr. P. G. Harch and V. Mccullough

Knjiga “The Oxygen revolution” je delo zelo priznanega dr. Harcha, ki mi je kot ena prvih prišla pod roke in je ne zmorem prehvaliti.

V njej so poudarjena nekatera pomembna dejstva o vplivu hiperbarične kisikove komore na naš organizem:

 • Terapije v hiperbarični kisikovi komori (v nadaljevanju HBOT) so najstarejša in najefektivnejša genska terapija, ki jo je človek kdajkoli poznal. Vsakič, ko smo ji izpostavljeni, se poigra z našimi geni, odvisno od pritiska, ki smo mu izpostavljeni, od tu različni protokoli, ki so v popolnost prilagojeni posamezniku (starosti, konstrukciji, težavam itd.).
 • Kisik v kombinaciji s pritiskom ima po besedah dr. Harcha zdravilne učinke na DNA in celice, ustvarja permanentne spremembe v celicah in tkivih.
 • Zadnje raziskave so pokazale celo, da je učinek hiperbarične komore rezultat direktnega delovanja na DNA. Zaradi kisikove terapije pride posledično do stimulacije genov, ki vplivajo na rast, obnovitvene mehanizme in protivnetno delovanje na organizem.
 •  Lina je po porodu utrpela levostranske možganske krvavitve, kjer so stacionirani kognitivni, govorni in senzorni centri, posledično ima s tem povezana nevrološka stanja, pri katerih je izkoriščanje moči 100% medicinskega kisika pod atmosferskim tlakom zelo zdravilno, saj redna izpostavljenost stimulira zdravljenje poškodovanih tkiv, kar je lepo opisano tudi v knjigi dr. Harcha.
 • HBOT s svojimi zdravilnimi učinki poseže na številna področja zdravljenja: obnavlja matične celice na prizadetih telesnih predelih; zdravi poškodbe nastale ob rojstvu (npr. pri obporodnih možganskih krvavitvah, ki puščajo kot posledico cerebralno paralizo in druga nevrološka pediatrična stanja); pomaga pri nevroloških motnjah kot je npr. avtizem; pomaga pri travmatskih poškodbah možganov; pomaga ob kapi; pomaga pri degenerativnih nevroloških boleznih (npr. multipli sklerozi); ima zdravilne učinke na Parkinsona in Alzhajmerja; je odlična podpora pri prebolevanju rakavih obolenj; podpira razstrupljanje telesa (npr. zaradi alkohola in kajenja) itd.

Terapevt Domen Kodrič o uspešnosti zdravljena s hiperbariko po možganski kapi

Možganska kap vsako leto udari več kot štiri tisoč Slovencev. Povzroči lahko trajne posledice, lahko pa tudi nobenih.

Možgani so izjemno zapleten organ, ki predstavlja bistvo osebe, tega, kar smo. V njih
je skupek vseh čustev, doživetij, spominov, mentalnih naporov in motoričnih sposobnosti slehernika. Nekaj tisoč Slovencev in Slovenk na leto se mora na koncu nekega dneva spoprijeti z dejstvom, da so najbrž vsaj nekaj s tega seznama izgubili. Morda celo sposobnost razumevanja govora, osnove medosebne komunikacije.

Ob možganski kapi, travmatski poškodbi in presnovni motnji možgani porabijo 20 % kisika, kar je dovolj za delovanje le okoli 5-10 % nevronov.

Možganska kap je žilna bolezen, in to ne le ena, temveč se glede na nastanek veji na več bolezni. Najpogostejša z več kot 85 odstotki je ishemična možganska kap. To pomeni, da pride do možganskega infarkta, saj se ena izmed žil v možganovini zamaši.
Ker ni zadostnega prenosa glukoze in kisika, del tkiva odmre, podobno kot pri srčnem infarktu.

Klinične študije dokazujejo, da hiperbarični kisik posredno vpliva na rezultate
možganske spektroskopije (SPECT). To je zahvaljujoč Henryevemu zakonu topnosti, ki omogoča, da se kisik do 20-krat bolj raztopi v krvni plazmi. Večja oskrba s 100 % kisikom in boljša prekrvavljenost poskrbita za obnavljanje mitohondrijev ter povzročita mitohondrijsko biogenezo.

Nekateri akademski članki dokazujejo celo, da je učinek 100% medicinskega kisika
pod povišanim tlakom rezultat direktnega delovanja na DNA. Zaradi tega pride do stimulacije genov oz. posledičnega vpliva na rast novih žil na poškodovanem območju. Izboljša delovanje živcev in možganskih funkcij tudi pri kronično poznih stadijih. Po izkušnjah lahko potrdimo, da do izboljšanja stanja pride celo leta po
nastanku možganske kapi.

POMEMBNO: Prispevek je nastal na podlagi lastnih izkušenj in raziskovanj, zato svetujem, da preden se odločite za terapijo, tudi sami raziščete teren. K besedilu je s svojim znanjem pripomogel tudi Linin terapevt, ki dela v Hiperbaričnem centru BIO2 v Brežicah, gospod Domen Kodrič.